Семките од тиква се најквалитетен извор на белковини од растително потекло, а додека ленот е преполн со омега-3 масни киселини… една шака семки ќе Ви ја донесе животната енергија директно од зрелите полиња.
Секое семе претставува заспан ембрион на идното растение. Фасцинантно е кога ќе помислите дека шаката со сирови семки, која обично ја сметаме за здрава ужинка всушност претставува заспано поле од жолти сончогледи. Замислете си само како таа така раскошна животна енергија преминува во вас додека ги грицкате семките – зарем не е прекрасно?
Ако “рекреативно” се интересирате за здрав живот, сигурно веќе во шпајзот имате интегрален ориз, овесни снегулки и црно пченично или ‘ржано брашно. Но тука приказната за семките штотуку почнува- ги има уште многу видови. Ние направивме избор на оние кој можат значајно да го подобрат вашто здравје, но и коi можат да ви се најдат при рака за подготовка на брз оброк. Па, ајде тогаш да почнеме да “вариме”, зрно по зрно…
Просо
Спаѓа во редот на најстари житарици и некој период е подзаборавено за користење во исхраната кај луѓето.Но денес стига се поголема популарност, благодарение на неговите нутритивни вредности. Просото е одличен извор на јаглехидрати и не содржи глутен, за разлика од пченицата. Тоа е вистински здрава инстант храна – се вари за само 20 минути и секогаш Ви е при рака кога треба брзо да припремите здрав оброк.
Хељда
Традиционално се употребува во Русија, Азија. Хељдата е одличен извор на белковини, железо и магнезиум. Таа се спрема исто така многу брзо, околу 20 минути во два пати повеќе вода.
Ленено семе
Ленено семе е едно од најстарите култивирани култури, познати на човештвото. Тоа е плод на едногодишно растение тревисто лен, што одгледувано на висока температура се претвора во незаменливо природно лек. Ленот цвета во јуни со сини или бели бои, а во зависност од временските услови, ленено семе му варираат во големина, форма и боја (бели, жолти, црвени и црни).
Што не знаеш за историјата на ленено семе?
Археолошки и историски податоци покажуваат дека ленено семе е на посебна почит меѓу древните цивилизации. Во древниот Вавилон го применувале за лековити цели; при Египќаните се користат во погребите, во 650 година п.н.е. таткото на медицината Хипократ, го препорачуваат за олеснување на стомачни болки, а грчкиот филозоф Теофраст – како лек против кашлица.
Што содржи лененото семе?
Лековитите својства на ленено семе се должат на три клучни состојки
- Омега – 3 масните киселини (регулираат имунитетот и го подобруваат голем број биохемиски процеси во организмот),
- лигнани (естроген со антиоксидантно дејство се регулира хормонска рамнотежа и го зголемуваат производството на хормони во организмот) и
- растителни влакна (поволни за варењето и дигестивниот систем, го заситуваат гладот). Ленено семе содржи речиси 20% протеини, 30% јаглени хидрати и над 40% масти.
Освен со Омега – 3, тоа е богато со Омега – 6 (линолна киселина) и Омега – 9 (олеинска киселина) масни киселини, кои се извор на магнезиум, цинк, витамини од Б група, витамин Е и витамин А Во неговиот состав влегуваат малку глецериди и фосфати.
-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-