ВЕСТИ

Органската храна ги заштитува децата

Трите најзначајни меѓународни организации - ФАО (организација за исхрана и земјоделство), УНЕП (програма за заштита на животнаата средина) и СЗО (светската здравствена организација) заедно...

Оперативен третман по Caldwell-Luc – интраорална антростомија

Оперативниот третман по Caldwell-Luc е многу често користен во оралната и максилофацијалната хирургија, како и оториноларингологијата, токму поради честите воспаленија на максиларните синуси, како и нивната...

Матични клетки од млечните запчиња можат да спасат живот – вистина...

Maтичните клетки кај повеќеклеточните организми имаат исклучителен потенцијал да се развиваат во специјализирани клетки со карактеристики на различни други клетки и ткива. Тие служат...

Пластична хирургија – силиконски гради

Силиконските импланти се меки и не можат да се откријат со допирање или притискање на градите. Градите се симетрични парни органи кои се наоѓаат на...

ЗДРАВЈЕ А-Ш

Третман на дијабетско стапало со хипербарична кислородна терапија (ХБОТ)

Дијабетското стапало според Светската здравствена организација (СЗО) се дефинира како стапало со нарушен функционален интегритет, со појава на рани и инфекција, како последица на...

Топ 5 најретки заболувања

Се нарекуваат и "сираче болести", затоа што се исклучително ретки со многу ниска инциденца и преваленца. Повеќето од ретките заболувања со кои човечкиот род...

Недостаток на Витамин Д во бременост

Витаминот Д е еден од витамините кои се растворливи во масла, а кој најмногу го внесуваме преку консумирање  млеко или сокови, рибино масло и...

Главоболка

Не постои човек кого барем еднаш не го заболела главата. Овој симптом е многу чест, а воедно е и многу важен показател за нашето...

Како лекуваат звукот и вибрациите?

-Виброакустична микробранова терапија во медицината- Честопати  сте слушнале дека смеењето е здраво, пеењето е лек, и сигурно сте се запрашале колку  вистина има  во сето тоа. Сите...

По повод светскиот ден на мозочниот удар – Здружението за борба против мозочен удар...

По повод 29.10.2015 (четврток) - Денот на мозочниот удар, Здружението за борба против мозочниот удар ќе организира акции, под мотото "Внимавај мозочен удар" во...

Дијастема медијана

Дијастема медијана е слободен простор кој се јавува почесто помеѓу горните, а поретко помеѓу долните централни секачи. Кога се зборува за дијастема се мисли...

Како хормоните влијаат на вашето орално здравје

Знаеме дека хормоните влијаат врз нашето расположение, но дали мислите дека тие влијаат врз вашето орално здравје? Да, тие влијаат врз нашето орално здравје...

ДЕЦА

ИСХРАНА

Gyrotonic – еден поинаков систем на вежби

Oд каде потекнува методата Киротоник (Gyrotonic) методата на физички вежби била развиена во 1970-тите од страна...

Танцување како форма на физичка вежба

Танцување: како движењето на ритам може да ви помогне да уживате во вежбањето Најважно за одржување...

Статичен велосипед за совршено тело

Еден час возење велосипед = Совршено тело Одличен слоган, нели! Епа вистина е!   Возење статичен велосипед Се работи...

Пливањето – спорт и релаксација

Пливањето е прекрасен спорт, кој овозможува не само добра физичка активност на нашето тело, туку...

Јога за време на бременоста – Најкорисна форма на физичка активност

Бременоста е прекрасен период во животот на една жена, но исто така е период кога...

ФАРМАЦИЈА

ЖИВОТ

Проѕевање – зошто е заразно?

Гледајте како некој се проѕева и пробајте вие да не го направите истото. Едноставно не е возможно. Неуспешен е речиси секој обид да оддолееме....

Интерактивен веб проект за глобалните оптеретувања со заболувања

Бесплатна интернет страница со интерактивни графикони кои ги покажуваат причините за смрт,заболувањата како и ризиците од одредени заболувања, компaративно помеѓу земјите во светот како...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Јаболкото – чувар на здравјето

Јаболкото е навистина здраво овошје. Содржи малку калории, а изобилува со растителни влакна кои имаат поволно влијание на дигестивниот тракт и го зголемуваат чувството...

Апикотомија – спас за забот

Понекогаш, стоматолошките интервенции можат да звучат многу позбунувачки и позастрашувачки отколку што навистина се, најверојатно поради нивните медицински називи и самиот збор “операција” што...

Анестезија без игла во стоматологијата

  Фобија од игли - трипанофобија Доколку светот на Вашата насмевка е условен од страв и анксиозност од стоматолошките процедури и доколку елиминацијата на болка е...