Каде грешите во миењето на забите?

На вашите заби после секој оброк останува киселина, а четкањето на забите веднаш после оброкот ја ослабува забната глеѓ, затоа миењето на забите после секој оброк можеби делува како добра идеја, но навистина не е.

Што не треба да правите

Миењето на забите после секој оброк можеби делува како добра идеја, но навистина не е. Сметате дека правилно сте постапиле доколку ги измиете забите одма после јадење. И, звучи логично бидејќи ги остранувате остатоците од храна и ги средувате вашите заби. Но, замислете, тоа не е најдобро време за миење на забите.

 

Стоматолозите велат дека тоа не треба да го правите. Еве зошто…

На вашите заби после секој оброк останува киселина, а четкањето на забите веднаш после оброкот ја ослабува забната глеѓ. На тој начин киселината ја нагризува забната глеѓ и ја прави подложна за развој на кариес. Доколку сакате да ги измиете забите веднаш после јадење, најдобро е тоа да го направите само со вода. Едноставно, само исплакнете ја устата. Стоматолозите советуваат дека најдобро е забите да се мијат пред или 30 минути после јадење. Се смета дека после 30 минути од оброкот ph балансот во устата би се вратил во нормала.

Не заборавајте, за блескава насмевка треба да ги миете забите со четка, паста и конец секогаш наутро и навечер.

-авторски текст , не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

Д-р Кристина И. Стојаноска - Алоска
Д-р Кристина И. Стојаноска Алоска е родена 1984 год. во Охрид. Средно образование завршува во гимназијата “Св. Климент Охридски” , природно - математичка насока, во 2003 год. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје во 2008 год. Учествувала на повеќе конгреси, семинари и работни курсеви од областа на стоматологијата. Професионален ангажман: Работи во Стоматолошката ординација „Д-р Каланоска“ - Охрид Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!